Teletext history

In 1991 werd Koen Hoefgeest door de toenmalige redactie van de TROS gevraagd om wekelijks iedere maandag en donderdag een Beursrubriek op TROS-teletekst te verzorgen. De eerste Beursrubriek onder zijn naam verscheen op maandag 19 augustus 1991, de dag van de ‘Gorbi-Crash’. De beurzen daalden die dag fors vanwege de staatsgreeppoging en gijzeling van president Gorbatsjov in de voormalige Sovjet-Unie.

Eerst werden de teksten van de Beursubriek nog telefonisch doorgebeld en gedicteerd. Spoedig werden later de Beursrubrieken in WordPerfect 5.1 opgemaakt en via een 28K8 fax-modem naar de redactie van de TROS doorgestuurd. Dat was al een hele verbetering. Internet bestond nog niet.

Toen in 1995 Beleggersnieuwsbrief Enantiodomia® werd opgericht stopte de samenwerking met de TROS en werd de Beursrubriek in eigen beheer voortgezet bij de commerciële omroepen. Eerst bij de nieuw opgerichte zender NET5, later bij RTL5 en RTL7. In 2014 verscheen de laatste bijdrage op teletekst. Daarmee was het einde van het legendarische tijdperk van jarenlang regelmatig verschijnende Beursrubrieken op teletekst aangebroken. Social Media en het internet hebben teletekst voorgoed verdrongen.

Klik op het RTL7 en NET5 logo om de teletekst geschiedenis te bekijken